Zgodnie z założeniami projektu Erasmus+ “Steps Towards a Healthy School” chcemy upowszechniać w naszej szkole wiedzę na temat zdrowego odżywiania.
W ostatnim tygodniu nauki zorganizowaliśmy dwudniowe warsztaty, których celem było promowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.
W poniedziałek 19.06, spotkaliśmy się w przemiłym towarzystwie na warsztatach kulinarnych i przyrządziliśmy bardzo pyszne a zarazem bardzo zdrowe przekąski. Zrobiliśmy kolorowe sałatki, wrapy z kurczakiem i warzywami, wyśmienite dipy i lekkie desery bez cukru. Uczniowie mieli okazję nauczyć się nowych przepisów i popróbować nowych potraw. Wspólne gotowanie było okazją do rozmowy na temat racjonalnego odżywiania i wartości odżywczych różnych produktów.
We wtorek 20.06 uczniowie wzięli udział w krótkim szkoleniu na temat zdrowego odżywiania. Zdobyli wiedzę na temat na temat pro- i prebiotyków, produktów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz możliwych problemów zdrowotnych wynikających ze złej diety. Spotkanie zakończyło się quizem sprawdzającym, ile zapamiętali uczniowie. Uczniowie rywalizowali w dwuosobowych drużynach. Najlepsze okazały się te duety: Maja Klepacka i Wiktoria Giel z klasy 1A, Hania Śledź z 1C i Dominika Zaborska z 1A oraz Maja Paszka i Kinga Gwiaździńska z klasy 8. Zwycięzcy otrzymali nagrody:)